dinsdag 11 december 2012

lezen met een zachte G

Foto
Zondag was ik aanwezig bij de opening van de tentoonstelling: "lezen met een zachte G " in Centre Céramique in Maastricht.
Lezen met een zachte G | 11 december 2012 t/m 30 maart 2013 | Centre Céramique | Toegang: gratis

Ruben Reehorst heeft 66 portretten gemaakt van bekende Limburgers met hun favoriete boek. Sommigen zijn speciaal voor deze gelegenheid op zoek gegaan naar een boek, anderen hebben een boek in de handen dat duidelijk al heel vaak gelezen is.

De tentoonstelling werd geopend door burgemeester Hoes die net als Leon Verdonckschot een prachtige toespraak hield.

Zowieso is een bezoek aan de stadsbibliotheek in Maastricht meer dan de moeite waard, het gebouw met zijn vele verdiepingen nodigt uit tot lezen, studeren, kijken en koffie drinken.

De toespraken waren voor mij aanleiding om terug te denken aan de allereerste bibliotheek in mijn leven.
Op woensdag en zaterdagmiddag ging de deur van het patroonnaatsgebouw, in het stadsdeel waar ik woonde, open en kon je in de daar gevestigde bibliotheek je boeken gaan lenen.

Voor kinderen waren er speciale planken met nummers die refereerden aan je leeftijd. Je mocht per keer twee boeken meenemen, een leesboek en een "studieboek". Dat laatste was dan een boek over wetenschap of cultuur. De "studieboeken" gingen vaak ongelezen weer terug, maar de andere boeken las ik compleet leeg. De leeftijdsplanken waren te klein zodat ik altijd liep te smokkelen en boeken meenam die nog niet voor mij bestemd waren. Daar moet je je niets bij voorstellen, ze waren gerubriceerd op moeilijkheidsgraad en als verwoede lezer had ik daar geen last van.
Juffrouw Truus van de bieb liet een en ander oogluikend toe.
Ik weet nu nog hoe het rook in het patronaatsgebouw en herinner me specifiek de geur van de bieb en al die boeken nog.
Hoe blij ik ook ben met het gemak van e-books, die geur van inkt en papier, van oude boeken waar als het ware het verhaal door begon te leven die is niet te evenaren.

De mooie gratis catalogus over de tentoonstelling is een inspiratiebron om met sommige van de geportretteerden mee te gaan lezen.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Wat leuk. Lijkt me echt de moeite waard om die bibliotheek eens te bezoeken.

Reny zei

Nostalgie, nostalgie!!
Leuk verslag Elly.