zondag 16 december 2012

Essen


Foto: Nee,niet in Parijs,maar in het Duitse Essen waar we op stap waren met " sport met Miep Schepers".
De enige foto die ik gemaakt heb in Essen, het was later op de dag te slecht weer en eerder op de dag reden we met een gids door de buurten rondom de stad en was fotograferen niet mogelijk.
We zagen een groot industrieel gebied en werden geconfroneerd met de geschiedenis van Essen. De enorme industrieën die zich dankzij de gevonden steenkool ontwikkelden in de negentiende eeuw toen de industrie wereldwijd op gang kwam.

Zoals meer steden in het Ruhrgebied heeft de stad geen historische binnenstad. Deze is in de tweede wereldoorlog grotendeels verwoest. Essen ligt aan de Wetsfaalse Hellweg. Hoewel de stad is ontstaan in 845, begon ze pas in de 19e eeuw te groeien tot een stad van enig belang. De stad kent veel fabrieken en andere industriële gebouwen die deels gesloten zijn.
De familie Krupp die zo stinkend rijk werden dat ze een buitenvilla lieten bouwen waar ze ontvangsten van een paar duizend mensen konden geven. Keizer Wilhelm schijnt er gretig gebruik van gemaakt te hebben door gewoon aan te kondigen dat hij zou komen met als gevolg dat de hele tent op zijn kop kwam te staan..Villa Hügel, het voormalige woonhuis van deze familie aan de Baldeneysee, is enorm van omvang. Tegenwoordig worden er regelmatig tentoonstellingen gehouden

De buitenwijken van Essen bestaan uit talrijke agglomeraties die vroeger aparte dorpen vormden. In het stadsdeel Katernberg ligt de Zeche en Kokerei Zollverein. Dit voormalig industriële complex met onder meer een kolenmijn staat op de werelderfgoedlijst van de unesco vanwege de unieke Bauhaus architectuur.  Schacht 12 is het visitekaartje van Kolenmijn en industriecomplex Zollverein. 
 De eerste schacht van Zollverein werd in 1847 geopend, schacht 12 werd in 1932 geopend. 
 Schacht 12 wordt gezien als een meesterwerk van architectuur en techniek. Schacht 12 
 werd gebouwd in de stijl van Het Bauhaus. 
     
  Coal Mine Industrial Complex Zollverein in Essen: The winding tower of shaft 12.  
  Shaft 12 marks the entrance to Zollverein. Shaft 12   was opened in 1932.   
  Shaft 12 is an architectural and technical masterpiece,   built in Bauhaus style.

Het stadsbeeld wordt bepaald door de na de zware oorlogsverwoestingen verrezen nieuwbouw. Het historisch middelpunt van de stad is de romaanse kathedraal. Verder kent de stad nog een aantal middeleeuwse kerken, maar een gezellige stadskern vond ik het niet.

Vanwege de vele bombardementen op de stad zijn er in de tweede oorlog enorme hallen onder de grond gebouwd die daar grotendeels nog liggen maar die nog nooit in kaart gebracht zijn. Soms stoot men op de metersdikke betonnen dekken waaronder de fabriekshallen verborgen liggen.

Het woord Zeche intrigeerd me sinds dit bezoek ik kan het nog steeds niet echt duiden en vind nergens een vertaling.

1 opmerking:

Jac zei

Zeche is kolenmijn
Volgens mijn vertaalprogramma