zaterdag 28 juli 2012

Manifesta 9

Manifesta is de reizende Europese biënnale voor hedendaagse kunst die om de twee jaar neerstrijkt op een andere locatie in Europa. Samen met de Biënnale van Venetië en Documenta in Kassel behoort Manifesta tot de meest vooraanstaande kunstmanifestaties van Europa.

Van 2 juni tot 30 september 2012 vindt Manifesta 9 plaats in het indrukwekkende complex van de voormalige mijn in Waterschei in Genk. Bijzonder aan deze editie is dat er voor het eerst in de geschiedenis van de biënnale behalve werk van hedendaagse kunstenaars ook een bijzondere selectie historische kunst en een verrassende reeks erfgoed te zien is.

We zagen niet alleen de tentoongestelde kunst, maar ook het adembenemende decor van het hoofdkantoor van de mijn in Waterschei. Het gebouw stamt uit 1924 en werd gebruikt totdat in 1987 de deuren voorgoed gesloten werden. Het gebouw kenmerkt veel art-deco bouwstijlen en men heeft gelukkig bijtijds beseft dat dit erfgoed behouden hoort te blijven.
Het gebouw met zijn 23.000 vierkante meters bood ruimte aan kantoren, vergaderruimtes, badzalen, kleedkamers, materiaaldepots enzo meer.
Het gebouw is ( helaas) gestript waardoor vaak alleen nog maar de betonnen skeletten te zien zijn, hier en daar zie je nog ornamenten en lambriseringen die aan een rijk verleden herinneren.
Een van de vier verdiepingen wordt door Museum Mijndepot ingenomen. De industrie van het kolenbedrijf met al zijn invloeden op mens en omgeving komen er aan bod.Voor Manifesta moet je de tijd nemen, de kunst spreekt vaak al voor zich, maar als je de achtergrondinformatie leest gaan veel elementen pas echt leven.


2 opmerkingen:

Anoniem zei

helemaal met je eens!

maria zei

Elly , goed dat je het in de aandacht via je blog brengt , ik was het even helemaal vergeten .mercikes daarvoor .
groet maria