zondag 15 juli 2012

Jean des Florette en Manon des sources

Deze week hebben we gekeken naar een film uit 1986 en we waren gefascineerd. Wat mij betreft zijn deze films klassiekers die ik vaker wil zien!!
Het verhaal is naar de novelle van Marcel Pagnol's  "L'eau des Collines".

In het eerste deel van dit tweeluik zie je de lotgevallen van Jean Cadoret (Gérard Dépardieu). Hij heeft het stadsleven de rug toegekeerd nadat hij van zijn moeder, Florette, een boerderij in de Provence heeft geërfd. Zijn heroïsche pogingen om daar samen met vrouw en dochter een 'nieuw Eden' te creëren, worden echter gedwarsboomd door zijn buurman, César Soubeyran (Yves Montand), die erop uit is om zijn grond in te pikken. Terwijl het landschap geteisterd wordt door een aanhoudende droogte, smeedt César met de hulp van een corrupte neef en de samenklittende dorpelingen een duivels plan dat Jean tot aan de rand van de waanzin zal brengen.

Het tweede deel van het tweeluik is de film " Manon des sources".

Manon des Sources is het oogstrelende vervolg op het al even betoverende Jean de Florette, gebaseerd op Pagnol's klassieke roman over hebzucht, overleven en lotsbestemming. Manon, dochter van de titelheld uit de vorige film, is inmiddels een volwassen, beeldschone vrouw. De boerderij in de Provence die ooit van haar vader was, is nu definitief in handen van de sluwe Le Papet en diens niet al te snuggere neef Ugolin. Zodra Manon echter de ware toedracht van haar vaders tragische dood ontdekt, zint deze vrijgevochten herderin op wraak.

Manon des Sources is een visueel feest van een film, gedragen door zeldzaam geïnspireerde acteerprestaties van met name Emmanuelle Béart en Yves Montand en uitmondend in een even onthutsende als onverwachte climax.

1 opmerking:

maria zei

Dag Elly , inderdaad mooie film's .
De kleindochter van 8j. had interresse voor de jurken van de princessen .