woensdag 1 februari 2012

vastelaovend in Limburg poster

Sidi El Karchi (Sittard, 1975) is de maker van de ‘Vastelaovend in Limburg'-poster 2012 (oplage 100.000). Zijn creatie is dinsdagmiddag gepresenteerd in het Provinciehuis in Maastricht. Het is de zevende poster in een succesreeks die in 2006 begon met Chrit Rousseau en gevolgd werd door Jack Poels (2007), Toon Hermans (2008), Frans Malschaert (2009), Tanja Ritterbex (2010) en Jack Vreeke (2011).
De initiatiefnemers zijn de Provincie Limburg, de Media Groep Limburg (waartoe Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad behoren) en de Sjeng Kraft Kompenei. De drie partners willen het cultuurfenomeen ‘Vastelaovend' versterken en de poster is daar een van de dragers voor. Elk jaar selecteren vertegenwoordigers van provincie en Kompenei een kunstenaar, 'aanmelden' hiervoor heeft geen zin. Volgens de organisatie heeft uitverkorene Sidi El Karchi de carnavalssfeer in een prachtig schilderij gevangen.
De poster is door middel van een afhaalbon die woensdag 1 februari in de Limburgse kranten staat gratis te bemachtigen op de servicepunten van de kranten. Ook de adressen van die servicepunten staan woensdag 1 februari in de kranten.
Sidi El Karchi is geen onbekende in Limburg en daarbuiten. Hij was de eerste winnaar van de inspiratieprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds Limburg. Hoewel El Karchi zijn Marokkaanse afkomst niet als een integraal onderdeel van zijn kunst ziet, merkte de jury van de inspiratieprijs wel op dat zijn werk zich richt op ‘het raakvlak van culturen' en de ‘kruiswegen' van religies. Uit een recensie van 2005: ‘El Karchi, op de dezelfde dag en tijd geboren als Michelangelo 500 jaar eerder, is in Sittard geboren, een zoon van Marokkaanse ouders. Opgevoed in een traditioneel en niet streng religieus gezin, is hem nooit een strobreed in de weg gelegd om een kunstopleiding te volgen. Als kind al tekent hij veel en in gezelschap gaat hij het liefst in een hoek tekenen. Hij vindt de kwestie van zijn afkomst irrelevant. Hij ziet zichzelf in de eerste plaats als Sidi, een persoon die ook nog kunstenaar is. Zijn invloeden komen voornamelijk uit de westerse kunst omdat hij als kind al daarmee in aanraking kwam in de vorm van Van Goghs werk.'' Sidi Al Karchi won in 2004 de Bommel van Dam-prijs. Uit het juryrapport: ‘De geschilderde portretten zijn waarachtige karakterstukken: scherp geobserveerd, sereen en betrokken. Ze stralen verfijning, stabiliteit en liefde uit'.
bron: dagblad De Limburger

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat mooi om deze kunstenaar zo in het voetlicht te zetten. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van hem gehoord, maar zijn poster is schitterend! Een naam om te onthouden dus!