vrijdag 3 februari 2012

dijkdoorbraak bijna zestig jaar geleden

Het is bijna zestig jaar geleden dat de dijken doorbraken. Springtij en heftige stormen zorgden ervoor dat grote delen van Nederland onder water kwamen te staan en er ruim achttien honderd doden te betreuren waren.
Er is veel geschreven over de ramp, er is een film en een musical over gemaakt. Maar ook veel handwerkers/sters hebben hun herinneringen vastgelegd.
Kunstenares Miep van Riessen heeft als kind de ramp niet daadwerkelijk beleefd, maar werkte jaren aan een fascinerend herdenkingsmonument. Als achtergrond schilderde ze panelen waarop ze met carbonpapier de namen van slachtoffers schreef die ze vervolgens steekje voor steekje borduurde.


Het watersnoodmuseum en het Zeeuws museum gaven in 2010 een aantal van de bewaard gebeleven borduur/herdenkingslappen in bruikleen voor een wisselexpositie in het historisch museum de Bevelanden.Miep van Riessen kan zich de ramp nog goed herinneren. Ik woonde niet in het rampgebied, maar wij hadden bij ons op school wel evacus. Later trouwde ik met iemand uit Nieuwerwerk die elf familieleden heeft verloren. Tijdens de herdenking in 1953 kreeg ik het idee om alle namen van de slachtoffers met de geboortedatum te borduren op een doek waarop ik de Zeeuwse eilanden heb geschilderd. Letterlijk lettertje voor lettertje heb ik de namen met steekjes erop aangebracht. Vrijwel elke dag heb ik eraan gewerkt, maar tot aan het eind met veel plezier. Het bleef spannend tot de laatste naam.
Het was voor Miep ook emotioneel om zo met de slachtoffers bezig te zijn. Bij elke naam stelde ik mij iemand voor. Dan borduurde ik een geboortedatum van juni 1952 en realiseerde mij dat het kindje nog geen jaar is geworden. Ik merk dat ook de mensen die dit werk zien ervan onder de indruk zijn. Toen het vorig jaar zomer op een expositie te zien was, kwamen er mensen van Texel die vertelden dat er familieleden op Texel verdronken waren. Ik kon ze vertellen dat ook hun namen op het doek stonden. Ze zijn nog een paar keer met anderen teruggeweest om het telkens weer te zien.2 opmerkingen:

Martine zei

een heel indrukwekkend werk......
XXXm

Anoniem zei

Wat bijzonder, ik ga snel kijken! Bedankt voor dit interessante logje!