vrijdag 6 april 2012

monsieur Lazhar

Monsieur Lazhar
Vanavond zag ik deze Canadese film die dit jaar een Oscarnominatie kreeg  voor Beste Buitenlandse Film. Ook won dit drama in hetzelfde jaar de publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam
Regie: Philippe Falardeau
Cast:   Mohammed Fellag, Sophie Nélisse, Emilien Néron, Danielle Proulx, Brigitte Poupart

Hartverwarmend drama over een interim-leraar op een basisschool die de zelfmoord van zijn voorganger bespreekbaar maakt met de jonge kinderen in zijn klas. Won de publiekprijs op het IFFR.
De Algerijnse immigrant Bachir Lazhar wordt als onderwijzer aangenomen op een lagere school in Montréal. Hij neemt de plaats in van een onderwijzeres die zelfmoord heeft gepleegd. De dood van de lerares heeft diepe emotionele wonden bij sommige leerlingen achtergelaten. Terwijl Bachir de kinderen helpt om te gaan met hun verlies, heeft hij omgekeerd zelf baat bij de onschuld die zij nog in zich dragen. Steeds meer raken de leerlingen gesteld op de eigenzinnige Lazhar.
Op papier klinkt het verhaal allicht nogal zwaar, maar MONSIEUR LAZHAR is een charmante, tedere en vaak ook humoristische film over een bescheiden man die bereid is door het taboe rond de dood heen te prikken. De film werd door filmcritici dan ook veelvuldig met ÊTRE ET AVOIR vergeleken.

Geen opmerkingen: