zondag 11 november 2012

sint Maarten


Rond de elfde van de elfde gebeurd er vanalles in de dorpen hier in de omgeving. Optochten met fakkels en lampions vanwege Sint Maarten en de opening van het vastelaoves seizoen.Nederland komt de viering voor in delen van dat land, soms nog maar recent onder invloed van inwijkelingen, soms omdat de stad een eigen band met de figuur Sint-Maarten heeft.
In Utrecht, waar Sint-Maarten de schutspatroon van is, is een Sint-Maartensberaad opgericht om Utrecht als Sint Maartenstad te promoten. Het Sint-Maartensberaad laat echter de minder positieve elementen van Sint-Maarten, zoals zijn gewelddadige optredens jegens andere culturen en geloven, buiten beschouwing.
Niet in iedere streek lijkt de traditie even sterk te leven.

Dat het feest niet verdwijnt, maar zich integendeel verder verspreidt, wordt geïllustreerd door de ontwikkeling in Amsterdam. Het feest werd hier al honderden jaren niet meer gevierd, tot het in de laatste tientallen jaren van de twintigste eeuw in de buitenwijken opdook onder invloed van omliggende gemeenten in de meer agrarische gebieden. Aan het begin van de eenenetwintigste eeuw verschenen aan de welgestelde Amsterdamse grachten de eerste lampionnen. Aan de overkant van 't IJ in het Amsterdam-Noordvan vlak na de tweede wereldoorlog, werd "Sinteremaarten" gevierd met een tot lampion uitgesneden biet , overeenkomstig de Duitse Rübengeister, Raapgeesten, of de oorspronkelijke Ierse Jack-ó latern onderdeel van de oeroude tradities van dankfeesten voor Licht, Warmte, Gewas en Oogst. Inmiddels is het Sint-Maartenlopen ook in Amsterdam een levende traditie.
De (cor)relatie van het feest met religie is niet sterk. In Nederland wordt het Sint-Maartenfeest gevierd door kinderen van alle gezindten. In veel liedjes wordt nauwelijks aandacht aan de religieuze achtergrond besteed. De liedjes hebben vaak een humoristisch karakter en het repertoire wordt ieder jaar aangevuld met parodiërende of satirische teksten.
carnaval MaastrichtMet de opening van het vastelaovesseizoen zie je in steeds meer dorpen pleinfeesten opduiken en verkleed men zich al uitbunding.
In Sittard wordt de klok gestart die zal aftellen tot de zaterdag vóór vastlaovend als
 ut kenon op ut balkon wordt afgeschoten vol confetti en uiteraard weer een knallend feest.http://www.vastelaovendzitterd.nl/

Geen opmerkingen: