In het voorjaar zagen we de boer met zijn hele gezin werken tussen de planten op zijn veld. Onkruid wieden met de hand. Het bleek te gaan om chichorei, een bewerkelijk gewas dat uiteindelijk bestemd was voor de zoetstof en de pharmacheutische industrie.
Afgelopen zondag zagen we hoe de oogst eruit zag. Een enorme machine die eerst het loof afsneed, de bieten op een loopband gooide waarna die op een hoop gelost werden. Een enorme berg lag te wachten op verder vervoer. De kroten roken nergens naar en van de grondstof voor blauwe verf die de chichorei ook zou opleveren was niets te zien. Ook de mooie blauwe bloemen hebben we niet gezien omdat de boer de planten niet zo ver door liet groeien.
Wilde Chichorei:
Van oorsprong komt de plant uit het Middellandse Zeegebied. In Nederland en Belgiƫ is de plant echter al vele eeuwen lang aanwezig en waarschijnlijk door de Romeinen meegebracht. Vooral in wegbermen, maar ook langs dijken kan ze worden aangetroffen. De bloeiperiode loopt van juli tot augustus.
Gebruik
De gemalen wortels werden, vooral in de negentiende eeuw, en worden als koffiesubstituut gebruikt door het hoge gehalte aan inuline. Nu wordt deze cichorei weer op vrij grote schaal verbouwd voor de productie van inuline. Hiervoor zijn verschillende rassen geselecteerd, die een betere wortelvorm, een hogere wortelproductie en een hoger gehalte aan inuline hebben dan de oorspronkelijk wilde cichorei.
De jonge cichoreibladeren kunnen in het voorjaar gebruikt worden in salades, maar ze smaken erg bitter. Tijdens het Joodse Paasfeest werden de bladeren gegeten bij het gebraden lam.
1 opmerking:
Wat een interessant logje, ook een vriend van ons, bio-boer, kweekt soms cichorei. Bijzonder mooi als ze bloeit! Er wordt zelfs koffie van gemaakt..
Een reactie posten